#5 AKO NA TO: Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň za rok 2021

Obdobie prvého kvartálu nového kalendárneho roka sa už tradične spája s daňovým priznaním, či ročným zúčtovaním dane.

Ako požiadať o ročné zúčtovanie dane?

V prípade, že ste zamestnancom, ktorý podľa §32 Zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov nie je povinný podať daňové priznanie, ročné zúčtovanie dane za vás vykoná váš zamestnávateľ. V prvom rade ho však musíte o to písomne požiadať. Tlačivo Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti získate od svojho zamestnávateľa. 

Pre jednoduchšie vypĺňanie žiadosti sme pre vás pripravili videonávod, ktorý vám pomôže s jednotlivými bodmi a položkami. Zároveň sa vo videu dozviete, čo všetko si môžete v rámci zúčtovania dane uplatniť a aké doklady potrebujete svojmu zamestnávateľovi spolu so žiadosťou odovzdať.

Video: Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň za rok 2021


Požiadať o vykonanie ročného zúčtovania môžete iba v prípade, ak ste poberali len príjmy zo závislej činnosti a nie ste povinný podať daňové priznanie. 

Nezabudnite, že správne vyplnenú žiadosť je potrebné zamestnávateľovi odovzdať najneskôr do 15. februára 2022.

V prípade, že ste zamestnávateľ, na ročné zúčtovanie dane môžete využiť náš online ekonomický a informačný systém Humanet. Všetky potrebné výpočty, tlačivá, výkazy a potvrdenia, ktoré s ročným zúčtovaním dane súvisia, sú pre vás pripravené priamo v mzdovom module systému. 

Spracovať ročné zúčtovanie dane môžete v Humanete aj v prípade, že ste ho v predošlom roku nevyužívali. Zaregistrovať sa môžete bezplatne a ihneď.