Expozícia originálnych IKON v budove spoločnosti HOUR v Žiline

                                                                         

logo ikony

Od začiatku apríla 2016 je pre verejnosť otvorená expozícia originálnych IKON v Žiline na ulici M. R. Štefánika 33, v našej novej budove HOUR, a to pravidelne od utorka do piatku v čase od 13 do 17.00 hod.

 

Máte možnosť vzhliadnuť vzácne umelecké diela a duchovnú krásu v jednom. Ikony sú duchovné kresťanské obrazy písané (maľované) na dreve, zobrazujúce postavy svätých, scény z ich života a biblické motívy.

 

Písanie ikon a úcta k ním boli cirkvou schválené na 7. všeobecnom koncile v roku 787 v Niceji. Tradícia ikon sa doteraz zachovala a naďalej sa rozvíja v kresťanských cirkvách východného obradu. Okrem svojej duchovnej stránky sú ikony aj hodnotné umelecké diela plné duchovného posolstva, symbolov a príbehov.

 

V novo zrekonštruovaných priestoroch expozície je vystavených niekoľko desiatok ruských, bulharských, gréckych a jedna rumunská ikona. Jednotlivé ikony pochádzajú z chrámov aj z domáceho prostredia. Najstaršia vystavená ikona je zo 16. storočia a zobrazuje proroka Jonáša.

 

Expozícia ponúka výnimočný obrazový aj duchovný zážitok doplnený jedinečnou atmosférou priestorov výstavy.

 

Vstup na výstavu je voľný.

Bližšie informácie o výstave vám rád poskytne autor tejto pozvánky pán Milan Urbaník (mobil: +421 905 275 948 alebo ikony@hour.sk )Pozrite si aj video zo slávnostného otvorenia expozície ikon TU.